PODIJELI

Čelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinić bio je gost N1 televizije. Govorio je o priznanju Grada Zagreba za doprinos suradnji Hrvatske i EU-a za koju je nominirao ministra vanjskih poslova u bivšoj Jugoslaviji Budimira Lončara. Bivši diplomat odbio je nagradu nakon napada i optužbi desnice.

Kalinić je rekao da je on predložio da se Lončaru da priznanje Zagreba te da je bio iznenađen jer je odbio nagradu nakon protivljenja HDZ-a i dijela desnice.

“Čovjek nije navikao da ga se napada. On je to doživio kao javni linč, što nije daleko od istine. Ja sam ga pitao, što bi bilo da vas ne napadaju nego da vas hvale… Hrvatsko društvo je umjetno podijeljeno na ustaše i partizane da se ne bi vidjelo da smo propali kao nacija. Velika većina mladih i obrazovanih koji su se umorili od partizana i ustaša, oni odlaze”, poručio je Kalinić.

Smatra da s nagradom ne bi bilo problema da je pokojni predsjednik Franjo Tuđman živ te da se ne postavlja pitanje što je on radio od 1942. do 1962. ili bilo tko tko je pripadao njegovom krugu kao i da nitko ne pita što su radili svi koji su došli iz emigracije i jesu li radili za Hrvatsku ili nekoga drugoga.

Na kritike da je Lončar bio povezan s UDBA-om, Kalinić kaže da je Lončar bio u preteči UDBA-e te da je nakon toga bio šef obavještajne agencije unutar ministarstva vanjskih poslova bivše države.

Kaže da sve to neće naštetiti Milanu Bandiću, a komentirao je i najave zagrebačkog gradonačelnika da bi Josip Broz Tito opet mogao dobiti trg ili ulicu u Zagrebu. Smatra da je priča s trgom riješena te da bi bilo bolje da se o mijenjanju imena Trga maršala Tita proveo referendum.

“Digla se prevelika buka pa se išlo što prije riješiti da se skine s dnevnog reda”, rekao je Kalinić i odgovorio na pitanje je li u tom slučaju bilo riječi o ucjeni Zlatka Hasanbegovića.

“Kad je izlazio iz koalicije su mislili da će pasti proračun pa se to nije dogodilo. Ekipa koja vodi grad od 2001. ima utakmica u nogama i izlaze na kraj s mnogim situacijama. Ne bih precjenjivao ulogu Zlatka Hasanbegovića i Neovisnih za Hrvatsku”, poručio je..

PODIJELI