PODIJELI

Prva nedjelja 193. Samoborskog fašnika ponudila je zabavu za sve generacije, jer je prijepodne na glavnom fašničkom trgu pripalo šarenim maskiranim grupama samoborskih dječjih vrtića, zboru Smješak i nezaboravnoj bauštelskoj utrci, a popodne uvijek originalnim ekipama iz samoborskih mjesnih odbora i gradskih četvrti te glazbi i glavnim gostima Gazdama.

Veselim koreografijama i pjesmama vrtićki su mališani na pozornicu dolazili kao kišobrani, gljive muhare, ptičice, zdravoljupci, građevinci, sunčev sustav, dalmatineri, mali slikari, patuljci, stanovnici afričkog sela, veseli glazbenici, voće i povrće, zebrice, roboti te oduševili pjesmom i plesnim pokretima, baš kao i Kazalište mladih točkom Fidelius i čarolijom čuvanja tajni.

Puno smijeha i veselja izazvala je je i prva fašnička Bauštelska utrka u kojoj su ekipe iz samoborskih dječjih vrtića u svojim ručno izgrađenim bagerčićima zavezanih očiju uz pomoć glasovnog navođenja gradile kuću trokatnicu. Pobjednika utrke dobili smo tek nakon pripetavanja, a najspretniji su bili Bauštelci iz DV Osmijeh.

Nakon glazbenog predaha uz grupu Od sumraka do zore, smijeh i razbibriga nastavili su se tijekom nastupa mjesnih odbora i gradskih četvrti. Uz alegorijska kola na pozornici su svoj program izveli gradska četvrt Južno naselje, mjesni odbori Vrbovec i Medsave te Domaslovec. U skladu s fašničkom tradicijom, šaljivih kritika ni ovaj put nisu ostali pošteđeni oni za koje se često misli da su nedodirljivi.

Tako je GČ Južno naselje na 193. Samoborski fašnik stiglo u najnovijim F19 avionima, o kakvima neki mogu samo sanjati, a onda su uz pomoć predsjednice prikazali i cijelu svoju preostalu flotu. Mjesni odbori Vrbovec i Medsave u svom su zajedničkom nastupu pokazali “Srakođet” te organizirali zapošljavanje za svoju flotu, no posao ni ovaj put nisu dobili oni s najboljim kvalifikacijama, nego oni s najboljim vezama. Na kraju prvog kruga predstavljanja mjesnih odbora, MO Domaslovec također je imao leteće objekte, no oni su odlučili vratiti guske u svoje mjesto. Prikazali su i nova zanimanja koja se mogu povezati uz to, kao i brojne druge mogućnosti zapošljavanja.

Glazbeno finale i točka na kraju prvog fašničkog vikenda bila je općenarodna veselica uz legendarne tamburaše Gazde, a svoj put do finala izbora najboljih pojedinačnih, grupnih i obiteljskih maski našlo je još nekoliko maskiranih posjetitelja Samoborskog fašnika.

Tijekom tjedna fašnički program će formalno mirovati, a u velikom stilu vratit će se ponovno u dane vikenda. Tako će u petak, 1. ožujka, program na Trgu fašničkih velikana početi u 18 sati uz glazbu Fakina i nastup plesnih skupina, od 19 sati predstavljaju se maskirani u borbi za bogate nagrade, a večer će zaključiti Klapa Intrade koncertom od 20 sati.

Aktivna će biti i Fašnička patrola koja će tražiti najbolje dnevne maske među publikom, a cijelo vrijeme posjetitelji mogu vrijedno skupljati pečate u svoju Fašničku putovnicu, tj. Radnu knjižnicu obilazeći ugostiteljske objekte navedene u njoj.

PODIJELI