PODIJELI

Nogometaš Osijeka Petar Bočkaj zabio se automobilom u benzinsku crpku. Bio je pod utjecajem alkohola i odmah je izbačen iz kluba. Putem društvenih mreža ispričao se svima koje je njegov čin povrijedio, razočarao ili razbjesnio. U isprici naglašava da je pogriješio, no alkohol ne spominje.

“Žalim svake sekunde zbog toga što se sinoć dogodilo, žao mi je i iako znam da sad nema povratka! Svim ljudima koji su me prihvatili i vjerovali u mene duboko se ispričavam i naravno da kažem da nisam namjerno to napravio, to je bila nesreća u kojoj je moglo nastradati više osoba samo zbog mog nerazmišljanja o posljedicama!”

Da bi ovakvih slučajeva bilo što manje, u pripremi je novi, stroži Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Ako ga Sabor prihvati, prometni prekršaji kažnjavat će se s više negativnih bodova.

Nakon skupljenih 12, odnosno 9 za mlade vozače, prekršitelji će izgubiti vozačku dozvolu, koju će moći dobiti tek nakon dvije godine. I to ponovnim polaganjem vozačkog ispita. Uz povećane novčane kazne za, primjerice, odbijanje alkotesta, vozači će moći dobiti i zatvorsku kaznu od 60 dana.

Na izvanredni liječnički će oni koji su tri puta u tri godine vozili alkoholizirani, a na pregled će i svi vozači nakon što navrše 67 godina. Uza sve to, predlaže se i oduzimanje vozila.

Danas završava javno savjetovanje o novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Slučaj iz Osijeka nažalost još jedna je u nizu potvrda nužnosti novih mjera.

Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a, na HRT-u je poručio kako se prosječni, normalni vozači uopće ne trebaju zabrinjavati oko najavljenih promjena Zakona jer su one upravo i predviđene za one bahate vozače, vozače koji sustavno krše prometne propise i koji izazivaju najteže nesreće.

– Dakle, ako vozite normalno, promjene Zakona nećete niti osjetiti, naglasio je.

Privremeno oduzimanje vozila za Hrvatsku je revolucionarna, ali mjera koja se pokazala uspješnom u mnogim državama. Čeka pijane i agresivne vozače koji ponavljaju prekršaje. Mataija je pojasnio kako bi to u praksi trebalo izgledati.

– Ta je kazna predviđena samo za one najteže prekršaje – vožnju pod utjecajem alkohola iznad 1,5 promila, vožnju pod utjecajem droga, vožnju pod zabranom, vožnju bez dozvole, vožnju u kontrasmjeru na autocesti, prolazak kroz crveno svjetlo. Ako ste u roku tri godine već dva puta kažnjeni za neki od ovih prekršaja, nakon počinjenja trećeg prekršaja vozilo će vam biti oduzeto do pravomoćnog okončanja prekršajnog postupka, rekao je pojasnivši kako bi se vozilo oduzimalo na licu mjesta bez obzira je li vozač vlasnik automobila ili nije. Vozilo bi se čuvalo u policiji.

PODIJELI