PODIJELI

Hrvatski dan nepušenja – Dan bez duhanskog dima, kojim se želi potaknuti pušače na prestanak pušenja, obilježava se u Hrvatskoj od 2003. i to od prvog dana korizme, a ove godine to je 6. ožujka.

Hrvatska je 2014. bila visoko između 45 zemlja uključenih u istraživanje o pušenju mladih, posebno po broju pušača u dobi od 15 godina. Te 2014. godine trend smanjenja pušenja među mladima zabilježen je u više zemalja.

Prema najnovijem Istraživanju o zdravstvenom ponašanju mladih u Hrvatskoj, provedenom lani, na pitanje jesu li pušili duhan barem jednom u zadnjih 30 dana, potvrdno je odgovorilo dva posto dječaka i jedan posto djevojčica u dobi od 11 godina, šest posto dječaka i sedam posto djevojčica u dobi od 13 godina te 27 posto dječaka i 24 posto djevojčica u dobi od 15 godina.

Podaci, ističe HZJZ, govore da su razlike između spolova malene u dobi od 11 i 13 godina (dječaci puše malo više u dobi od 11 godina, a djevojčice u dobi od 13 godina). Razlika je uočljivija u dobi od 15 godina kada dječaci ponovno puše više od djevojčica.

Duhan je, navodi HZJZ, odgovoran za smrt više od sedam milijuna ljudi godišnje. Duhanski dim sadrži više od 4000 različitih kemijskih sastojaka karcinogenog i iritirajućeg djelovanja. Također, HZJZ upozorava da treba spriječiti uporabu novih duhanskih proizvoda na tržištu, kao i novonastajućih za koje se u ovom trenutku ne zna, te zaštititi ljude od izlaganja emisijama koje nastaju prilikom zagrijavanja novih duhanskih proizvoda.

PODIJELI