PODIJELI

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potvrdio je da se u Novom Zagrebu uz rijeku Savu planira graditi “Grad u gradu”. Riječ je o megaprojektu vrijednom pola milijarde eura.

Objavljen je i javni poziv za iskazivanje interesa, a iako još nema službenih informacija, navodno su za projekt zanimanje pokazala tri investitora. Jedan od njih je i grupacija iz Abu Dhabija koja stoji iza projekta “Beograd na vodi”.

– Bit će to Manhattan, molim Boga da nam se javi što više investitora i to će biti najveći projekt u Hrvatskoj, koji ćemo sigurno započeti u ovom mandatu, rekao je Bandić.

Na nekoliko hektara ima mjesta za tehnološki park, fakultete, stambene zgrade, kulturu i rekreaciju, kažu stručnjaci, no s time se, upozoravaju, na smije pretjerati. Struka će definirati sadržaj, no na prvom mjestu mora biti dobrobit građana. Nakon toga slijedi odabir investitora, a zatim i izmjena GUP-a.

Inače, Beograd na vodi, trenutačno najveći građevinski projekt u Europi, trebao bi glavni grad Srbije pretvoriti u “balkanski Dubai”.

Projekt je vrijedan ukupno 3,5 milijarde eura, a glavni investitor je kompanija Eagle Hills iz Abu Dhabija koja se bavi razvojem luksuznih građevinskih projekata na globalnoj razini, a pogotovo su im interesantna tržišta u razvoju.

Prema ugovoru s Vladom Srbije 32 posto udjela u projektu ima država, dok ostatak od 68 posto pripada Eagle Hills-u.

PODIJELI