PODIJELI

Ne prestaju prosvjedi mještana Novog Petruševca i okolice ispred nedovršenog Sportskog doma zbog mogućeg useljenja četrdeset romskih obitelji u njihov kvart. Najveći problem je, kažu, što je u to uključeno trideset romskih obitelji iz Novog Jelkovca o kojima se već duže vrijeme piše. Na okupljanju su se nalazili transparenti kao što su “gradonačelniče, zašto ne poštujete lokalnu i mjesnu samoupravu?”, ali i vrlo dehumanizirajući poput “uzmi ih sebi”, javlja romski portal.

Petruševčani tvrde kako će im se cijena nekretnina srušiti, životi im postati opasniji, a kvaliteta obrazovanja nazadovati ako se usele romske obitelji.

Smatraju da gradonačelnik Milan Bandić nikada ne bi navedene obitelji preselio na Pantovčak jer tamo živi previše moćnih ljudi te da je razlog zašto se Rome seli u Petruševec taj što ih smatra politički bezopasnima. Mještani su kritizirali i način na koji je odluka donešena; naglo, bez javne rasprave i dijaloga s mjesnom zajednicom. Neki su dobronamjerno pozivali na dijalog i kompromis, a drugi su paranoično tvrdili kako je to samo početak te da će im kad-tad krenuti naseljavati i migrante. Predstavnica osnovne škole je upozorila da škola nije opremljena za takav pothvat zato što nemaju čak ni školskog psihologa, a jedan od govornika je napomenuo kako objekt nije prilagođen za stanovanje velikog broja obitelji jer je preblizu tračnica vlaka.

Mještani nisu iskazali netrpeljivost spram romske kulture ili boje kože već su naglašavali kako je problem u neprilagođenim obiteljima koje su se u Novom Jelkovcu bavile kriminalom, navodi romski portal.

PODIJELI