PODIJELI

Europski trg mjesto je koje bi 15. ožujka trebalo prvi put nakon 2008. godine i državne mature okupiti srednjoškolce u prosvjedu. Nije riječ o nekom površnom okupljanju mladih kakvo bi zamislili oni koji su ih davno optužili i osudili da samo gledaju u mobitele. Riječ je o tome da se Zagreb uključuje u globalni prosvjed srednjoškolaca za klimu koji se odvija u više od 800 gradova, a 17-godišnja Laura Skala ta je koja postavlja cijelu stvar na noge u našem glavnom gradu, objavila je srednja.hr.

School Strike 4 Climate globalni je pokret učenika koji je pokrenula 16-godišnja Šveđanka Greta Thunberg. Učenici ne žele ići u školu jer smatraju da nema smisla učiti ako nema budućnosti gdje će to znanje moći i primijeniti.

Učenici zagrebačkih škola okupljaju se i kreću u borbu za klimu s ostatkom svijeta. U petak 15. ožujka u 12:30h održava se prosvjed učenika koji kreće s Europskog i završava na Markovom trgu je, kako kažu, žele da ih se čuje, ali i vidi. Kreću u borbu za sebe, našu budućnost i budućnost cijelog svijeta, piše na Facebook stranici koju je pokrenula Laura.

– Maturantica sam i mogu reći da sam naučila svašta o hrvatskoj književnosti, spojevima u kemiji, događajima u povijesti, umjetnicima u likovnom i računanju u matematici. Ono o čemu nikada nisam naučila su klimatske promjene. Ne govorim o različitim klimama u svijetu što smo učili na geografiji, govorim o primarno ljudskom utjecaju na klimu svijeta., govori nam Laura na Europskom trgu gdje će u petak pokušati okupiti što veći broj srednjoškolaca.

PODIJELI