PODIJELI

Župan Stjepan Kožić, zajedno sa zamjenicom Nadicom Žužak, obišao je energetski obnovljenu ispostavu Doma zdravlja Zagrebačke županije u Vrbovcu.

Prva je to od tri ispostave Doma zdravlja koja je energetski obnovljena sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Zagrebačke županije. Ukupna vrijednost projekta je 3,1 milijun kuna. Iz EFRR-a je osigurano 1,103 milijuna, iz proračuna Županije 1,47 milijuna kuna, a iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini 527.543 kune.

Obnova je obuhvaćala izradu 15 centimetara debele toplinske ovojnice vanjskih zidova i toplinsko izoliranje stropa prema tavanu, ugradnju dizalice topline zrak-voda, ugradnju elektroničkih termostatskih ventila i zamjenu stare novom LED rasvjetom. Sve to dovelo je do osjetnog smanjenja energenata, kao i smanjenja štetnih stakleničkih plinova te je povećalo udobnost boravka u zgradi.

„Ovom obnovom dobili smo jedan od najštedljivijih objekata javne namjene u županiji. Novac kojega ćemo uštedjeti na grijanju i rasvjeti prenamijenit ćemo za nabavu opreme, ali i druge potrebe u zdravstvu kako bismo podigli standard primarne zdravstvene zaštite“, rekao je župan, podsjetivši da su Županiji sredstva odobrena za energetsku obnovi tri ispostave Doma zdravlja – u Vrbovcu, Jastrebarskom i Zaprešiću. Ukupna vrijednost energetske obnove ovih objekata iznosi 10,3 milijuna kuna, od čega je iz EFRR-a odobreno bespovratnih 4,78 milijuna, a iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata 1,1 milijun kuna. Preostalih 4,45 milijuna kuna osigurano je u proračunu Županije.

Župan je ovom prigodom najavio i skori početak energetske obnova zgrada škola. Na natječaj su prijavljene zgrade pet škola, a za sada je odluka o sufinanciranju dobivena za njih dvije – zgrade srednjih škola u Velikoj Gorici i Srednje škole Vrbovec.

Većeslav Bergman, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije rekao je da energetske obnove zgrada Doma zdravlja ne bi bilo bez europskoga novca.

„Mi smo i proteklih godina, uz financijsku pomoć Županije, ulagali u energetsku obnovu naših ispostava, ali to su bila sporadična rješenja. Ovo je sada generalna obnova“, rekao je Bergman, dodavši da su u pripremi i projekti energetske obnove zgrada Doma zdravlja u Samoboru, Velikoj Gorici i Ivanić-Gradu.

Gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj zahvalio je Županiji i osobno županu na ulaganjima u Vrbovcu.

PODIJELI