PODIJELI

– Ne pamtim da je naš klub ikad bio ovako uspješan i u sportskom i u financijsko-poslovnom dijelu – istaknuo je predsjednik Dinama  Mirko Barišić na izvanrednoj izbornoj Skupštini kluba održanoj u ponedjeljak.

Na sjednici je, u svrhu usklađivanja sa Zakonom o udrugama, izabran novi Izvršni odbor koji, umjesto dosadašnjih 11, sada broji 13 članova. Na sjednici su razriješeni, a potom u istom sastavu reizabrani i predsjednik Mirko Barišić te klupski Nadzorni odbor. Uspostavljen je i novi saziv klupske Skupštine.

Vlatka Peras nova je predsjednica Uprave GNK Dinamo, a u tročlanom sazivu klupske Uprave nalaze se Krešimir Antolić i Amra Peternel. Skupština je, između ostaloga, prihvatila financijsko izvješće Uprave i neovisnoga revizora za 2018. godinu kojega je prethodno jednoglasno usvojio i Nadzorni odbor.

– Zahvaljujem dosadašnjem predsjedniku Uprave, Igoru Kodžomanu, koji je i pripremio izvješće Uprave o poslovanju. Nakon sportski i financijski neuspješne 2017. godine, u kojoj je izostao plasman u skupinu europskih natjecanja, a time i prihod od Uefe, klub je tijekom 2018. postigao izvanredan sportski i poslovni rezutat – istaknula je predsjednica Uprave Vlatka Peras podsjećajući na osvojenu dvostruku krunu, prolaz u osminu finala Europa lige te dojmljive uspjehe plavih u juniorskoj Ligi prvaka te mlade momčadi u prestižnom Premier League International Cupu

Uspjesi na europskoj sceni povukli su i dobre poslovno-financijske rezulate.

– Ukupni prihod za 2018. godinu iznosi 435.771.3255 kn što je za 124 milijuna kn više od planiranog te 193 milijuna više od ostvarenog u 2017. godini. Ukupni rashod je 346.119.277 kn što je za 80 milijuna kn više od planiranog te za devet milijuna manje od 2017. godine. Naša je ostvarena bruto dobit 89.652.048 kn te neto dobit 72.778.896 kn. Ukupno je u državni proračun RH i jedinice lokalne uprave uplaćeno poreznih i ostalih davanja u iznosu 29.882.208 kn. Tijekom 2018. godine klub je u ugovornom i zakonski propisanom roku izvršio sve svoje obveze prema kreditorima, dobavljačima, igračima, trenerima, radnoj zajednici i tijelima državne uprave.

Klub je na ime UEFA-e prihodovao 109,6 milijuna kn, dok je ova stavka izostala u 2017. Na ime transfera ostvario je 268 milijuna kn. Prihodi od prodaje usluga, suvenira i ulaznica veći su oko 40 posto i iznose 13,3 milijuna kn. Prihodi od donacija Grada Zagreba s osnove razvoja nogometne škole i održavanja stadiona iznose 17.905.000 kn. Istovjetna donacija u 2017. iznosila je 20 milijuna kn.

Predsjednik Barišić je, podsjećajući velike sportske i poslovno-financijske rezultate, posebno je istaknuo ulogu člana Dinamove Skupštine, Zdravka Mamića.

– Ne pamtim da smo paralelno imali ovako uspješan sportski i financijski dio. Moram u ime svih vas i svoje osobno izraziti zahvalnost našoj Upravi koja je i te kako zaslužna za ove rezultate. Ne mogu preskočiti da za ove uspjehe jako zaslužan naš član koji nije ovdje – Zdravko Mamić. On je pružio veliki doprinos u radu Uprave, posebno kad je riječ o sportskom sektoru, ne samo prve momčadi, nego od škole na dalje. Njegovo iskustvo i znanje od velike će nam koristi biti i ubuduće.

Na njegove se riječi nadovezao predsjednik Nadzornog odbora, Miroslav Rožić:

– Kad slavimo trenera Nenada Bjelicu, koji je stvorio momčad s glavom i repom, nemojmo zaboraviti da taj trener nije „pao s neba“. Njega je Zdravko Mamić, a skromno ću reći i ja zajedno s njim, tri godine hvatao po Europi i planirao dovesti u Dinamo osjećajući što se krije u tom čovjeku i što je u stanju napraviti. Kad govorimo o našim igračima koji su, uz trenera, najzaslužniji za ove uspjehe, moram progovoriti i o vizionaru koji je vidio više i dalje. Sjetite se dolaska tada 15-godišnjeg Danija Olma o kojem danas pričamo kao o svjetskoj klasi. I to treba reći zbog istine: uspjesi ove momčadi su i uspjesi njegovih igrača, njegovih trenera, njegove vizije i njegove strategije!

PODIJELI