PODIJELI

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras izjavio je nakon sjednice Senata da prijedlog za dodjelu počasnog doktorata Milanu Bandiću nije ništa neuobičajeno. Imenovano je povjerenstvo koje će dati mišljenje o prijedlogu za dodjelu počasnoga doktorata Bandiću.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da Senat kod dodjele počasnog doktorata mora paziti na sliku koju dodjelom počasnih doktorata šalje u javnost.

Boras je podsjetio da je Sveučilište u Zagrebu prijedlog da se Bandiću dodijeli počasni doktorat dobilo s Muzičke akademije, a potpisao ga je dekan Dalibor Cikojević.

U mandatu rektora Borasa počasni doktorati dodijeljeni su književnom povjesničaru i teoretičaru Stanku Lasiću, bosansko-hercegovačkom političaru i predsjedniku HDZ BiH Draganu Čoviću i profesoru emeritusu Danielu Haggeu sa Sveučilišta u Orléansu. Bude li mu dodijeljen počasni doktorat, Milan Bandić bit će 101. na tom popisu.

Među brojnim reakcijama, posebnu je pozornost izazvao znanstvenik i član stranke Pametno Ivica Puljak. Na svom Facebook porfilu objavio je otvoreno pismo članovima Senata u kojemu stoji kako su već izborom sadašnjeg rektora i dodjelom počasnog doktorata Draganu Čoviću – njegovo poštovanje odavno izgubili.

– Vi ćete sigurno dodijeliti počasni doktorat Milanu Bandiću i odvesti Sveučilište u Zagrebu na novo dno. To ćete vjerojatno dobro „naplatiti“, kao što ste vjerojatno „naplatili“ i sve dosadašnje odluke. I dalje ćete nastaviti upropaštavati i Sveučilište i cijelo društvo, samo je pitanje koju ćete sljedeću katastrofalnu odluku donijeti. Možda počasni doktorat Ivi Sanaderu ili Zdravku Mamiću? (…) Zauvijek ćete ostati zapisani kao Senat koji je donio najsramotnije odluke u povijesti Sveučilišta u Zagrebu. Svi novci ovoga svijeta, sve funkcije koje ste istrgovali, sve fotelje u koje ste sjeli, neće vas oprati od ove sramote”, napisao je, među ostalim Puljak.

Bandić je slučaj komentirao u Karlovcu: “Što bi rekao Tuđman – ki bi da bi.”

PODIJELI