PODIJELI

Prema običaju, 21. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba počela je medijski najzanimljivijim dijelom, aktualnim satom.

Renato Petek zatražio je na uvid ugovor između ZET-a i Končara o isporuci i održavanju tramvaja koji su proglašeni tajnim. Riječ je o poslu koji vrijedi 58 milijuna kuna godišnje, izvode ga končarevci dok zetovci sjede bez posla.

Postupak dodjele počasnog doktarata Milanu Bandiću zanimao je zastupnika Mišića. Pitao je kako se može davati priznanje Sveučilišta osobi protiv kojeg su podignute brojne optužnice te ga pozvao da se povuče. Gradonačelnik je pitanje nazvao drskim, a o svojoj kandidaturi je izjavio da je on već počasni doktor te da o tome treba pitati one koji ga predlažu. Najavio je da će uskoro govoriti o razlozima i osobama zbog kojih je uhićen.

Miljenka Ćurković zahvalila je gradu zbog pomoći blokiranima. Pitala je Mirku Jozić što se događa s Imunološkim. Ona je pak obećala ponovno pokretanje proizvodnje s raspoloživih 60 milijuna kuna te izjavila kako je dubinsko snimanje stanja u poduzeću pokazalo lošiju sliku od očekivane.

Tomislava Tomaševića zanimalo je zašto nema javne rasprave o projektu “grad u gradu”. Tražio je na uvid neobvezujuće memorandume s potencijalnim investitorima. Bandić je najavio za drugi tjedan dolazak Francuza zainteresiranih za projekt što znači da ne favorizira ulagača iz Dubajia.

Zastupnika Molana čudi kako u četiri godine nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi za zemljište na kojima su škole i gradski vrtići. Gradonačelnik se opravdao sporom komunikacijom s državnim institucijama. Usporedio je svoj mandat s onim Vece Holjevca kojem nisu trebale dozvole pa tako ni uporabna za Most slobode “kojeg je otvorio Tito pa se za dozvolu nitko nije usudio pitati”.

Zastupnika Klasića zanimala je gradnja nove OŠ na gornjoj Kustošiji, a gradonačelnik se ispričao za kašnjenje projektne dokumentacije.

Tomislav Tomašević tražio je uvrštavanje u dnevni red točke o gradnji “grada u gradu” na prostoru Velesajma i hipodroma. Bandić je taj prijedlog odbio jer još nema obvezujućih ugovora, a “izmještanje 20 konja s livade od pola milijuna kvadrata” obrazložio je pravom na svoju viziju razvitka grada.

Na dnevnom redu Skupštine ponovno je prijedlog gradonačelnika o osnivanju društva Sportski objekti. Tu su i prijedlozi zaključaka o prihvaćanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU fondova za projekt “rotor Remetinec”, o zaduživanju Grada korištenjem “ESIF kredita za energetsku učinkovitost”, o davanju jamstva za kreditno zaduživanje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” te o raspodjeli sredstava za djelomično pokrivanje gubitka Kliničke bolnice „Sveti Duh“, Dječje bolnice Srebrnjak i Specijalne bolnice za plućne bolesti. Razmatrat će se i izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2018.

PODIJELI