PODIJELI

Rekordnih 93,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava osigurala je ove godine Zagrebačka županija, najviše do sada, za svoje poduzetnike, obrtnike, poljoprivrednike, OPG-ove, udruge civilnog društva te gradove i općine – rečeno je danas na 17. po redu Susretu gospodarstvenika Zagrebačke županije održanom u hotelu International.

U nazočnosti 250 uzvanika prezentirane su analize i gospodarski pokazatelji različitih relevantnih institucija koje svrstavaju Zagrebačku županiju u sam vrh razvijenosti u Republici Hrvatskoj. Tako analiza Fine pokazuje da se Županija prema ostvarenim prihodima kod poduzetnika u iznosu od 49,9 milijardi kuna nalazi na drugom mjestu odmah iza Zagreba. Također, na drugom je mjestu u Hrvatskoj po neto dobiti poduzetnika i neto dobiti po zaposlenom. Ukupan iznos dobiti koji su ostvarili županijski poduzetnici iznosi 2,23 milijarde kuna, a s dobiti posluje njih 73,8 posto.

Pozitivni gospodarski pokazatelji odrazili su se i na rast zaposlenosti u Zagrebačkoj županiji. U razdoblju od 2011. do 2016. godine – ona je rasla za 10,3 posto, što je najveći rast zaposlenosti od svih županija. Trend rasta nastavljen je i od 2017. do danas i to sa 74 na 81 tisuću zaposlenih.

Župan Stjepan Kožić istaknuo je orijentiranost Zagrebačke županije ka investicijama, posebno onim koje se financiraju EU sredstvima. „Ovu godinu obilježit će energetska obnova 3 doma zdravlja i 7 škola ukupne vrijednosti 85,6 milijuna kuna pri čemu je udio županijskih sredstava gotovo 50 posto“, rekao je Kožić.

Posebno zanimljivu prezentaciju održali su Velimir Srića, ekonomist i sveučilišni profesor i Josipa Majić, inovatorica prvog pametnog dijagnostičkog medvjedića i osnivačica tvrtke ID Guardian na temu „Dvije generacije – isto pitanje! Budućnost poduzetništva i izvori poslovnog uspjeha?“. Majić je naglasila kako danas mladi razvijaju prototipe, traže kupce, uče kroz pokušaje i pogreške, ali imaju priliku natjecati se globalno i rasti eksponencijalno u vrlo kratkom roku. S time se složio i profesor Srića koji je istaknuo kako većina danas najbogatijih tvrtki u svijetu su počeli kao start-upovi u garažama. Srića je naveo i čitav niz interesantnih primjera poput izgradnje kuća 3D printerima u Kini te pripreme bankarskog sustava u Tokiju za nadolazeće Olimpijske igre s multijezičnim robotima u svim bankama.

O aktualnoj ekonomskoj situaciji u zemlji govorio je ekonomski stručnjak Mladen Vedriš u svom predavanju „Hrvatska ekonomija nakon krize i… prije moguće recesije“ istaknuvši kako je Republika Hrvatska na raskrižju prijeđenog puta u savladavanju krize i njenih posljedica. „Tek ove godine za očekivati je da se razina BDP-a izjednači s onom pretkriznom 2008.“, naglasio je Vedriš, a za Zagrebačku županiju istaknuo je kako u segmentu izvoza raste brže u odnosu na nacionalni prosjek.

Susretu je nazočila Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva. „Ministarstvo aktivno radi na unapređenju zakonodavnog okvira te svojim mjerama i aktivnostima nastoji pružiti ruku poduzetnicima. Radi se i na administrativnim rasterećenjima te pojednostavljenju procedure prijave na EU natječaje za naše poduzetnike“, rekla je Mandac, dodavši da je Ministarstvo aktivno uključeno u pripremu novog programskog razdoblja od kojeg se prvenstveno očekuje bolja iskoristivost EU sredstava u korist poduzetništva.

Okupljenim gospodarstvenicima predstavljeni su programi i mjere za poticanje razvoja gospodarstva i poljoprivrede u 2019. godini te su pozvani da narednih dana prate službene web-stranice Zagrebačke županije na kojima će, kao i uvijek dosad, biti objavljeni svi natječaji za bespovratne potpore.

PODIJELI