PODIJELI

Uoči prosvjeda Zelenog odreda zbog prekomjerne sječe šuma na Medvednici, ali i u ostatku zemlje, predstavnici Hrvatskih šuma poveli su novinare u obilazak zagrebačke gore. Uvjeravaju kako nema govora o prekomjernoj sječi, te da se sve radi u skladu s pravilima.

Tvrdnje Zelenog odreda nisu istinite te su zlonamjerne, poručili su iz Hrvatskih šuma. Negiraju da se na Medvednici šuma devastira ili prekomjerno siječe, javlja HRT.

– Sva je sječa u skladu s pravilima gospodarenja šumom, istaknuo je tijekom obilaska zagrebačke gore docent na Šumarskom fakultetu Stjepan Mikac. Devastacija bi značila da se sijeku šume i pretvaraju u neku drugu namjenu – pljoprivrede, brze kulture i tako dalje; da se posijeku i ostave same sebi, da nemaju brigu šumara. To se ovdje ne događa, ustvrdio je.

Na Medvednici se, stoga, stabla stara stotinjak godina sijeku, a na njihovo mjesto se sadi nova, mlada šuma, baš kao i kada stabla unište vremenske nepogode.

– Ono što je laicima često dvojbeno da poistovjećuju šikaru, šumu i mladu šumu. U 20-ak godina, mlada će šuma sigurno poprimiti obrise normalne šume kakvu mi percipiramo u javnosti, istaknuo je Mikac.

Iz Zelenog odreda tvrde da se siječe šuma u korist drvne industrije, što Mikac opovrgava. Također, Odred tvrdi da se na Medvednici provodi privatizacija što nije slučaj, napominje direktor Sektora za šumarstvo Hrvatskih šuma Krešimir Žagar.

– Ne može doći do privatizacije. Šuma i šumsko zemljište su Zakonom o šumama zabranjene; ne može doći do njene privatizacije, nitko ne može postati vlasnik šuma i šumskog zemljišta. To ostaje u državnom vlasništvu, dodaje Žagar.

Iz Hrvatskih šuma novinarima su predočili dokumente Saveza udruga branitelja radnika Hrvatske te Udruge dragovoljaca veterana Domovinskog rata Hrvatskih šuma u kojima se navodi da se ne slažu s tvrdnjama Zelenog odreda koji djeluje pod okriljem Vidre – udruge veterana domovinskog rata. Zeleni odred uoči sutrašnjeg prosvjeda oštro odgovara na navode Hrvatskih šuma i kažu da su prikazani dokumenti pisani po nalogu.

– Gospodin koji je potpisao pismo u ime branitelja Hrvatskih šuma je u samom menadžmentu, znači već je u sukobu interesa i ne može biti nezavisan. To su inputi, to nisu bravi branitelji. Da su pratili naš rad onda bi trebali znati da nemamu nikakvu političku konotaciju, rekla je voditeljica Zelenog odreda Gordana Pasanec.

O detaljima svojih optužbi na račun Hrvatskih šuma Zeleni odred će progovoriti na prosvjedu koji u petak u 17 sati počinje na Markovu trgu.

PODIJELI