PODIJELI

Nakon prosvjeda ispred Kina Europa u Zagrebu gradonačelnik Milan Bandić poručuje da od 1. lipnja, dok se ne obnovi, kino neće biti u funkciji, javio je HRT.

– A poruka onima koji su jučer prosvjedovali: “Uzalud vam trud svirači”, odbrusio je u svom stilu Bandić te ih nazvao svojim političkim oponentima.

– Već su pokrenuti i planovi i radovi i sve što je potrebno za to. Nije samo kino Europa nego se i ostale kulturne institucije natječu za te fondove, objašnjava pročelnik za kulturu grada Zagreba Tedi Lušetić.

Direktor Zagreb film festivala, ustanove koja upravlja kinom, Boris T. Matić poručio je da su prema Gradu ispunili uvjete te da su u šoku zbog dopisa.

Matić je odgovorio da je neistina kako oni trebaju biti u vlasništvu i posjedu da bi se javili na europske natječaje, to je naredne dvije godine, tvrdi.

– Ono što nas samo buni zbog čega sada zatvara. Oni nećete renovirati. Ono što se mi bojimo, s jedne strane uz sve to što ćemo izgubiti, što će naši djelatnici ostati bez posla, je da će kino biti zatvoreno narednih pet godina, rekao je Matić.

Koliko bi obnova kina trebala trajati ovisit će o potrebnim zahvatima i radovima, a nakon toga bit će natječaj.

– Na njemu će se svi ravnopravno natjecati, a možda će među njima biti i Boris T. Matić, rekao je Bandić.

Što se tiče priča da bi kino Europa moglo postati narodnjački klub, gradonačelnik Bandić je to u cijelosti odbacio.

– Nakon rekonstrukcije tamo će ponovno biti centar filmske izvrsnosti, tvrdi gradonačelnik Zagreba.

Kako stoji u priopćenju iz ureda gradonačelnika zbog lažne vijesti o narodnjačkom klubu od dosadašnjih najmoprimaca traži javnu ispriku i demantij. U suprotnom će protiv klevetnika podići tužbe i zatražiti odštetu zbog štete koja je nanesena gradu namjernim širenjem lažnih vijesti.

PODIJELI