PODIJELI

Sabor je odobrio uzgoj konoplje u medicinske svrhe. Prvi put u Hrvatskoj pravnim osobama bit će dopušteni uzgoj i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe. No, time će se moći baviti samo oni koji proizvode lijekove. Pravilnik tek treba donijeti.

Kontrolirani uzgoj i proizvodnja u Hrvatskoj uz dozvolu Agencije za lijekove bit će dopuštena pravnim subjektima koji proizvode lijekove, no ne i pacijentima.

O uzgoju kanabisa u medicinske svrhe u Hrvatskoj govorilo se i u emisiji HRT-a Tema dana.

Skupog, uvoznog već godinu dana nema u ljekarnama.

– Već četiri godine u Hrvatskoj je dopušteno korištenje kanabisa u medicinske svrhe. Nakon brojnih istraživanja, nakon rezolucije Europskog parlamenta i Vijeća Vlada smatra da je vrijeme za dopustiti uzgoj i proizvodnju u Hrvatskoj. Trebat će oko šest mjeseci da se napravi pravilnik. Pojavila se određena grupa investitora iz Kanade i Izraela koji su zainteresirani za proizvodnju, a počeli su se javljati i domaći, rekao je državni tajnik Dulibić.

– Prvo treba izraditi pravilnik kako se ne bi događale ilegalne radnje. Treba stvoriti uvjete da se proizvodnja medicinskog kanabisa radi u određenim sigurnosnim uvjetima. Ima cijeli niz zemalja koje su propustile stvoriti uvjete koji su sigurnosni za proizvodnju medicinskog kanabisa i onda dolazi do njegovog preusmjeravanja u ilegalne svrhe. Treba vidjeti koliko će se toga proizvoditi i kojim pacijentima. Također treba stvoriti pripreme da bude uskladu s normama i opće prihvatljivim mjerilima koji su predviđeni određenim UN-ovim konvencijama o proizvodnji odnosno uporabi kanabisa u medicinske svrhe, rekao je Željko Petković iz HZJZ-a.

PODIJELI