PODIJELI

U poduzetničkoj zoni Novske izgradit će se postrojenje za obradu odvojeno prikupljenog biootpada u koje će se odvoziti biootpad iz Zagreba, stoji u sporazumu o suradnji na pripremi i izgradnji tog postrojenja koji je u srijedu u novljanskoj Gradskoj vijećnici potpisan između Grada Zagreba, Grada Novske i Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom.

Sporazum su potpisali novljanski i zagrebački gradonačelnici Marin Piletić i Milan Bandić te direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom Igor Zgomba, a potpisivanju je nazočio i državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mile Horvat.

“Danas je povijesni dan za Grad Novsku jer krećemo u partnerski projekt s Gradom Zagrebom, a riječ je o zajedničkom postrojenju za preradu biootpada. Ovakva investicija u Novskoj još nije viđena”, istaknuo je Piletić.

Napomenuo je da je nakon Daruvara, Koprivnice, Varaždina, Križevaca i brojnih gradova koji su već takva postrojenja za preradu biootpada izgradili ili su u postupku gradnje, Grad Novska odlučio uputiti poziv Gradu Zagrebu da krenu u zajedničko postrojenje, u poduzetničkoj zoni koja se prostire na 85 hektara, ali je još uvijek prazna.

Piletić je istaknuo da je Novska poljoprivredni kraj te da proizvodnja komposta, bioplina koji bi bio produkt tog zajedničkog postrojenja, njegov grad može uvrstiti na energetsku kartu Hrvatske, ali i pomoći daljnjem razvoju poljoprivrede i cjelokupnog tamošnjeg gospodarstva.

U postrojenju se očekuje minimalno 40-tak novih radnih mjesta.

Gradonačelnik Bandić je izrazio zadovoljstvo što su dva grada našli zajednički interes, pa će se biootpad iz Zagreba odvoziti u novljansku kompostanu, odnosno u postrojenje za obradu biootpada. Uvjeren je da će taj primjer slijediti i drugi gradovi koji to još nisu napravili te Zagrebačka županija, s obzirom da u Novskoj na površini od 85 hektara ima dovoljno prostora da se taj projekt proširi.

PODIJELI